Kenia 2002

Lisette is voor haar stage Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft naar Kenia gegaan om daar een zonnekoker te ontwerpen. Ze zat hier op een technische school, geleid door priesters in Nairobi. Op de technische school verbleven zo af en toe ook andere Nederlanders, wat erg gezellig was.

Om goed te begrijpen hoe de lokale bevolking leefde, ben ik naar het klein dorpje Miangeni vlakbij Kitui gereisd. Het ligt in een droge omgeving bij een vervuild riviertje. De bevolking leeft er nog redelijk primitief, maar erg tevreden. Ik word er gastvrij onthaald en er wordt met verbazing gekeken dat een westerling de lokale gerechten (maïs en bonen) ook best lekker kan vinden. Hier ben ik later met het definitievere ontwerp van de solar koker ook weer terug gegaan voor een demonstratie.

Vanuit Nairobi heb ik met de priesters een uitstapje naar Lake Bogoria gemaakt. Een meer vol flamingo's met dampende geisers midden in de woestijn. Ook ben ik meegegaan naar Tanzania, waar een van de priesters vandaan kwam. Een klein dorpje op de helling van de Kilimanjaro midden tussen de bananenbomen.

Na twee maanden gewerkt te hebben aan de solar cooker en de verslaglegging, was het tijd voor vakantie. Jeroen kwam ook naar Kenia en samen zijn we met een andere priester meegegaan naar Uganda. Dit was geen gemakkelijke reis. De eerste stop was Mbale, wat moeilijk te bereiken was door de modderige bergpaadjes. De auto kon het nog maar net aan. Erg gastvrij ontvangen in Mbale, door vrolijke mensen die veel goeds deden. Daarna doorgereden door een droog en gevaarlijk gebied naar Moroto. Op de terug weg hebben we het Victoriameer kunnen bewonderen.

Hierna zijn we op safari gegaan in de Masaai Mara. Een prachtig stuk natuur vol witte busjes met blanke toeristen die zich aan alle beestjes vergapen. Je kon er echt van heel dichtbij het dagelijkse leven van alle verschillende beesten bewonderen, heel speciaal. Daarna zijn we naar de kust gereden, naar het kleine plaatsje Watamu naast Mombasa. Hier hebben we prachtig gesnorkeld en zijn we lekker uitgerust.