Italië 2008

We zijn een weekje met de ligfiets naar Italië gegaan. Lisette heeft voor deze week de supersnelle ligfiets van Evina geleend (www.natrix2.com). Met de fietsen achterop de drager zijn we vrijdagavond meteen na ons werk vertrokken. Natuurlijk waren we veel te moe om ver te rijden, dus hebben we halverwege in Duitsland maar een hotel opgezocht. Nu is autorijden toch niet echt mijn hobby, dus ook de volgende dag eigenlijk zo kort mogelijk gereden. Bij het eerste beste Italiaanse dorp (Bolzano) zijn we dan ook gestopt en hebben we een hotel gezocht.

Nu hadden we deze stad al in een brochure voor groepsfietstochten gezien, dus het kon ook niet echt verkeerd zijn. En wat een mooie stad was het. Italiaans, maar toch weer niet. Men sprak er Duits (en in restaurants en hotels ook Italiaans natuurlijk), het leek er op een Oostenrijks bergdorp en zelfs het eten deed je aan Tirol denken (Goulash!). De fietstocht was zeer de moeite waard. Er loopt een fietspad langs de rivier Alto Adige naar Trento, met een prachtig uitzicht op alle bergen.

De volgende ochtend een wandeling gemaakt langs de kastelen van Bolzano, en daarna snel vertrokken naar het Gardameer. Een ligfiets is in Italië nog wel een zeldzaamheid. Overdag moest je vooral uitkijken als je achter elkaar reed. Je werd vaak nagekeken "ha visto quello!?" en dan bleven ze midden op de weg met open mond staan kijken. Heel onhandig voor degene die er dan nog omheen moest... 's Avonds zijn we nog even naar San Vigilo gereden. Lisette voelde zich toen het donker begon te worden een waar fotomodel, ze werd bijna vanuit ieder auto gefotografeerd.

We hadden een boekje gekocht (Italy by Bike), met daarin een mooie tocht van het dorp Garda naar Pesschierra en een tocht van Pesschierra naar Mantova. Deze beide tochten hebben we de dag erna gereden. Het is weer een mooi fietspad voor ligfietsers (volledig geasfalteerd, weinig hoogte verschil), maar het was wel een beetje een saaie tocht (voor een groot deel langs een recht kanaal). De intocht in Mantova was wel weer erg mooi. We zijn daarna met de trein en per boot teruggegaan, tot Bardolino, daar wat gegeten en weer terug gefietst.

Woensdag was het de bedoeling om bij het Lago Iseo te gaan fietsen (eigenlijk op het eiland Monte Isola), maar dat is een beetje in het water gevallen. 5 minuten nadat we aan kwamen begon het enorm hard te regenen. Op dat moment hebben we besloten er maar een wandeling (met plu) van te maken. In de middag zijn we nog even bij het kasteel in Brescia gaan kijken, en uit eten geweest bij mijn favoriete restaurant.

Daarna hebben we nog 2 dagen genoten van het zonovergoten Venetië. Heerlijk gegeten, rondgewandeld, mooie pleinen en wijken bezocht. We zijn gaan eten bij alla Madonna, een restaurant waar volgens ons boekje veel lokale bewoners komen eten. We kregen een tafeltje naast een dame die inderdaad in Venetië woonde en wekelijks in dit restaurant ging eten. Ze heeft ons een beetje geholpen om echte bijzondere gerechten te krijgen. Sommige staan niet eens op de Engelstalige kaart! Nu kan ik me voorstellen dat het lastig is, er was immers ook geen Engelse vertaling voor de beesten die we op ons bord kregen. Het hoofdgerecht was inktvis in een gitzwarte saus (inkt!). Lisette is nog wel wat ziek geworden (ik niet), we weten niet of het van dit eten kwam. Voor de zekerheid hebben we het de volgende dag bij iets veiligers gehouden.

Al met al een heerlijk weekje er tussenuit!