Frankrijk 2009

Eindelijk vakantie! Nadat we met Marjoleine de halve IKEA leeggekocht hebben, en de nieuwe meubeltjes in haar appartement in Moergestel hebben neergezet, zijn we op weg gegaan naar Frankrijk. Het zal een rustige rondreis door Frankrijk worden met stops op allerlei speciale en mooie plaatsen. De eerste stop is in het val-de-Loire, waar een enorm aantal goed bewaarde kastelen en paleizen staan. Daar hebben we een fiets gehuurd om ook de omliggende bossen, jachtgebieden en dorpjes rustig te kunnen bekijken.

Nadat we wel weer genoeg kastelen hadden gezien, zijn we verder afgedaald naar het zuiden. Via het moerrasgebied Mairas Poitevin naar Ile de Ré. Dit is een prachtig zonnig eiland met, behalve veel oesterkwekers, ook mooie afgelegen fietspaden. Goed verbrand weer in de auto gestapt op weg naar Petra en Pierre in Toulouse. Daar was het erg gezellig. Ze hebben een knus huis vol met kinderspeelgoed, waarvan een deel in onze achterbak belandde. Samen hebben we Toulouse verkend op de fiets, waarbij we hele stukken ontdekten die ook nieuwe waren voor Petra en Pierre, en waar Anna en Simon erg enthousiast van de speeltuinen gebruik maakten. Toen we na een dagje archeologisch park weer verder wilden rijden, wilde onze auto niet starten. De accu was leeggelopen, doordat we een klein interieur-lichtje hadden laten branden. Nu was het ook weer niet zo'n ramp om een dagje extra te blijven en een normale werkdag mee te maken, waarin we nog lekker in het park van het zonnetje hebben genoten, terwijl Simon kattenkwaad uithaalde met zijn vriendjes.

Gelukkig blijf de auto het voor de rest van de vakantie het netjes doen. Op aanraden van Petra en Pierre, zijn we naar Carcassonne gereden, waar de stad er inderdaad net zo mooi uitzag als in het spel. 's Avonds ook op aanraden van de Peetjes doorgereden naar Collioure. Een lief schilderachtig plaatsje wat niet gezwicht is voor het massa-toerisme, een prachtige plek! Aangezien wij Nederlanders zo af en toe behoefte hebben aan bergen om ons heen, hebben we een dagtocht gemaakt naar de Pyreneeën. Met een treintje zijn we naar boven gebracht, waar we tijdens een wandelingetje weer de nodige berglucht konden inademen.

Het weerbericht gaf aan dat het nog wel even mooi weer zou blijven in de Franse zuidkust, dus hebben we besloten om niet naar Barcelona te gaan, maar de Franse Cote d'Azur verder te ontdekken. Eerst naar het eiland Porquerolles waar Lisette al vaak in haar jeugd naartoe is gevaren. Een prachtig eiland om te voet en per mounainbike te verkennen. Het hele eiland ruikt naar provenciaalse kruiden. Na een fietstocht in de brandende zon was ook toch lekker verkoelend om even de zee in te duiken (koud!).

De volgende stop is Saint-Tropez. Een lief dorpje wat zo af en toe bezocht wordt door rijke sterren in dure boten. Dat was nu niet het geval, het diepe gegrom van Porche-motoren was wel door de hele stad te horen, want dit weekend werd er juist de jaarlijkse Porche-parade georganiseerd. Aangezien de hotelprijzen daardoor zo hoog opgedreven waren, hebben we in het dorp ernaast (Saint-Maxime) overnacht. We hebben eigenlijk nog het meest genoten van het petanque toernooi wat de locale bevolking op het place du Lices aan het spelen was.

Via Cannes, waar zonder filmfestival niets te beleven valt, naar Nice gereden. Heerlijk rondgedwaald in het oude centrum van Nice en geslenterd over de lange strandboulevard. Vanuit Nice zijn we ook een dagje naar Monaco gedaan. Na wat wagenziek te zijn geworden op de kronkelige bergweggetjes naar dit landje toe, hebben we ons vergaapt aan dit volgebouwde luxe staatje.

Helaas werd het alweer tijd om de zonnige zuidkust te verlaten en zijn we via de Alpen ( Gorges de Verdon), de mooie authentieke plaatsjes Annecy en Dijon weer terug naar Nederland gereden. Hier werden we spontaan verkouden. Na gewend te zijn aan 30 graden celcius, was 6 graden boven nul met 's nachts vorst toch een erg groot verschil.