Zweden 2009

Een korte cursus in Zweden en een uitnodiging van Maarten om hem eens op te komen zoeken in Noorwegen, het was een mooi excuus om er een paar vakantiedagen aan vast te plakken en zo anderhalve week in Noorwegen en Zweden door te brengen.

De reis begint in Trondheim, waar Maarten (oud studie-genoot van Lisette) nu werkt en woont. Trondheim is een typische provinciestad, maar met een mooi oud centrum. Dit was de eerste week voor de inwoners van Trondheim waarin de sneeuw eindelijk gesmolten was en de zon volop scheen. Daar maakte iedereen natuurlijk gebruik van door zoveel mogelijk zonne-uren te pakken in de parken en op de terrasjes. We hebben gezellig gegeten met Maarten bij een Indiaas restaurant (wat in Trondheim nog niet erg geliefd was, maar ontzettend lekker eten had). De volgende dag op advies van Maarten een mooie wandeling gemaakt in Lian (het eindpunt van de enige tramlijn) over besneeuwde bospaadjes langs 2 meren en een kleine rivier tussen de meren.

De trein bracht ons door bergen en bossen naar het Zweedse Åre. Dit is het wintersport dorp van Zweden. Het was lekker warm, 25 graden, maar er lag nog steeds voldoende sneeuw boven op de bergen om te kunnen skieen en langlaufen. Oftewel wintersport plezier met een lekker warm zonnetje. Samen met Maarten voor het eerst op de smalle langlauf-latten gaan staan. Dat was even wennen, maar wel fantastisch mooi.

Na een weekend sneeuwpret, doorgereisd naar Ostersund. Hier ligt een natuur-historisch park wat we bezocht hebben: het Jamtli-park. Dit had een mooie tentoonstelling, maar het park buiten was nog niet echt open.

Vervolgens is Lisette door gereisd naar het zuiden van Zweden voor haar cursus en is Jeroen Stockholm gaan verkennen. Hier zijn mooie musea te bezoeken tijdens de regenbuien en mooie wandelingen te maken als de zon weer schijnt.

Na de cursus is Lisette ook naar Stockholm gekomen en hebben we de boot genomen naar een van de vele eilanden rondom Stockholm. Grinda is een eiland wat in een natuurgebied ligt. Hier waren avontuurlijke wandelingen te maken door de bossen en over de rotsblokken met zo hier en daar een hert. Dit was een mooie afsluiting van de vakantie.